500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Sular Altındaki Antik Kıtanın Keşfi

Zamanında bu bölgede yarım milyondan fazla insan yaşamış olabileceği tahmin ediliyor. Ancak şimdi hepsi okyanusun derinliklerinde. Atlantis’in efsanevi hikayeleri uzun süredir ilgi odağı olmuştur. Ancak bilim insanları, gerçek dünya üzerindeki antik kıtalara odaklanmaktadır. Avustralya’nın kuzeyinde bulunan Sahul adı verilen devasa bir süper kıtanın kalıntıları, yeni sorular sormamıza neden olmaktadır.

Sahul: Yüzlerce Yıl Önceki Devasa Kıta

21.000 yıl öncesine gittiğimizde, dünya Son Buzul Çağı’na girerken deniz seviyeleri şu anki seviyelerden tam 120 metre daha düşüktü. Bu dönemde Avustralya’nın yüzölçümü yüzde 20 daha genişti ve Yeni Gine ile Tazmanya’yı da içine alan Sahul adı verilen dev bir kıta ortaya çıkmıştı.

Bu bölge, bugünkü İngiltere’nin 1,5 katı büyüklüğünde olan Kuzeybatı Sahanlığı ile Batı Avustralya’daki Kimberley bölgesini ve Kuzey Toprakları’ndaki Arnhem Land’ı bir araya getiriyordu. Bu alan sadece bir kara parçası değil, aynı zamanda binlerce yıl boyunca insanlar için bir yaşam alanıydı.

Antik Döneme Işık Tutuyor: Sonar Teknolojisi ile Keşif

Dr. Kasih Norman ve ekibi, sonar teknolojisini kullanarak deniz tabanını taradı ve 100.000 yıl önceki manzarayı bilgisayar modelleriyle yeniden oluşturdu. Bulgular nehirleri, gölleri, geçitleri ve hatta dev bir iç deniz olan 18.000 kilometrekarelik Malita Denizi’ni ortaya çıkardı.

Norman, “Bu su altındaki dünyaları görmek, hayal gücümü gerçekten ateşledi.” dedi.

İnsanlık Tarihinin İzleri

Ekip, 71.000 ila 15.000 yıl önce bölgede kaç kişinin yaşamış olabileceğini modelledi. Araştırmalar, Son Buzul Çağı’nın zirvesinde yarım milyondan fazla insanın bu bölgede yaşamış olabileceğini gösteriyor. Günümüzde Tiwi Adaları gibi kara parçalarında hala bu döneme ait izler bulunmaktadır.

Antik Kültür ve Kıtalar Arası Bağlantı

Su altında kalan bu bölgelerde barınmanın ötesinde ticaret yapma, sanat üretme ve dil geliştirme gibi aktiviteler mümkündü. Araştırmacılar, taş baltalar, kaya sanatı ve dil benzerlikleri sayesinde, bugünkü bölgelerin ortak bir kültür bölgesi oluşturmuş olabileceğini düşünüyor.

Prof. Sean Ulm, “Bunlar sadece hayatta kalan insanlar değil, aynı zamanda ticaret yapan ve toplumlar arası bağlantılar kuran insanlardı.” dedi.

Geleceğe Işık Tutacak Keşifler

Sahul’un topraklarında yaşamış olan antik insanların hikayelerini tam olarak anlamak belki de mümkün olacak. Artık eski dünyaları keşfetmek için yeni teknolojiler ve araştırmacılar var. Gelecekte, daha fazla kayıp kıta ve uygarlık keşfedilebilir.

Atlantis hakkında merakımızı sürdürürken, Sahul gibi gerçek ve kayıp kıtaların varlığını da kabul etmeliyiz.

Related Posts

Eski popülerliğini yitirse de Palworld için Türkçe dil desteği geliyor

Pokemon’a benzerliği ile dikkat çeken ve çok kısa süre içinde milyonlarca aktif oyuncuya seslenen Palworld için yeni desteklenen diller geliyor. Bunlardan biri de Türkçe oluyor.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

iOS 26’yla hangi yenilikler geliyor?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC 2025) yeni işletim sistemi sürümlerini tanıttı. Ancak bu sefer gelen yenilikler, klasik güncellemelerin ötesinde.

ChatGPT çöktü mü?

Yapay zeka robotu ChatGBT’ye 10 Haziran 2025 Salı günü öğle saatleri itibaryla erişim sorunu yaşandı. Erişim dünya ölçeğinde gerçekleşirken, kullanıcılar ChatGPT’ye giriş yaptıklarında ya da soru sordukarında “Mesajınız iletilemedi”, “Mesaj akışında …

Apple’da iOS 26 heyecanı

Apple, 10 Haziran 2025’teki WWDC etkinliğinde yeni mobil işletim sistemi iOS 19’u tanıtmaya hazırlanıyor. Ancak Bloomberg’e göre bu sürüm iOS 26 adıyla çıkacak. Şirket, artık sürümleri yıl bazında adlandırmayı planlıyor. Bu değişiklik yalnızca iOS …

Yapay zeka ‘çöp içerik’ treni hız kesmiyor: Yeni model ‘Mirage Studio’ ile sahte aktörler ve kolay video üretimi tartışma yarattı

‘İfade gücü yüksek’ ve ‘canlı gibi görünen aktörler’ vaat eden model, özellikle sosyal medya için ‘çöp içerik’ üretimini kolaylaştıracağı ve fikri mülkiyet sorunlarını artıracağı endişelerini beraberinde getirdi. Video üretimi alanındaki hızlı …