Diş macununa benzeyen esnek batarya geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nden Yumuşak, Diş Macunu Benzeri Yenilikçi Batarya Geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nde bu yenilikçi bataryayı geliştiren ekip, elektronik cihazları dönüştürebilecek yumuşak, diş macunu benzeri bir bataryanın yaratıldığını duyurdu.

Potansiyel uygulamalar arasında tıbbi cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve yenilikçi robotlar bulunuyor. Linköping Üniversitesi’nden yardımcı doçent Aiman Rahmanudin, malzemenin dokusunun diş macununa benzeyen bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Üç boyutlu yazıcılarla istenen şekilde tasarlanabilen bu batarya, yeni teknolojik gelişmelere zemin hazırlıyor.

Independent Türkçe’nin haberine göre, bataryada kağıt üretiminden elde edilen sürdürülebilir bir yan ürün olan ligninden yapılmış elektrotlar kullanılması, çevre dostu bir alternatif sunuyor ve geleneksel lityum bazlı teknolojilere alternatif oluşturuyor.

‘Çevre Dostu Bir Alternatif Oluşturuldu’ – Lignin ve Konjuge Polimerlerle Yenilikçi Yaklaşım

Eski zamanlarda, esnek bataryalar için nadir malzemelere bel bağlanıyordu. Organik Elektronik Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan Mohsen Mohammadi, bataryadaki malzemelerin konjuge polimerler ve lignin gibi bol miktarda bulunduğunu ifade ediyor. Lignin gibi yan ürünlerin yenilikçi bataryalarda değerlendirilmesi, daha sürdürülebilir bir yaklaşımı hayata geçiriyor.

Ekip, geliştirdikleri prototipin orijinal boyutunun iki katına kadar esneyebildiğini ve en az 500 kez şarj edilebildiğini gösterdi. Ancak, yardımcı Doçent Rahmanudin’e göre, bataryanın performansının iyileştirilmesi gerekiyor ve yeni kimyasal bileşiklerle voltajın arttırılması hedefleniyor.

Yapılan araştırma, Science Advances dergisinde “Make it flow from solid to liquid: Redox-active electrofluid for intrinsically stretchable batteries” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde yayınlandı.

Related Posts

iOS 26 çıplaklık algıladığında kamerayı kapatacak

Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 26, FaceTime kullanıcılarını doğrudan etkileyen yeni bir güvenlik özelliğiyle geliyor. Geliştirici betasında keşfedilen bu özelliğe göre, lamerada çıplaklık algılanması halinde hem görüntüyü hem de sesi otomatik olarak durduruyor.

Yeni İtalyan ‘beygiri’ tanıtıldı: Fiziksel tuşlar geri döndü, kabin tasarımında devrim gibi yenilik

Ferrari, Roma’nın emekliliğinin ardından sahneye çıkardığı yeni modeli Amalfi ile gücünü ve tasarım vizyonunu bir üst seviyeye taşıyor. Güçlendirilmiş V8 motoru ve baştan aşağı yenilenen iç mekanıyla Amalfi, markanın yeni nesil süper otomobillerine göz kırpıyor.

Çin’e yasadışı veri transferi nedeniyle DeepSeek’in yasaklanması isteniyor

Almanya, kullanıcı verilerinin Çin’e yasa dışı bir şekilde aktarılmasını iddia ederek Apple ve Google’dan DeepSeek uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Resmi talep iletildi.

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Eski popülerliğini yitirse de Palworld için Türkçe dil desteği geliyor

Pokemon’a benzerliği ile dikkat çeken ve çok kısa süre içinde milyonlarca aktif oyuncuya seslenen Palworld için yeni desteklenen diller geliyor. Bunlardan biri de Türkçe oluyor.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.