Neuralink’in beyin çipi takılan ALS hastası video hazırladı

Neuralink İle Felçli Hastalar Artık Bilgisayar Kullanabilecek

Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, geliştirdiği beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde felçli kişilerin beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanmasına olanak sağlıyor. Çip, ALS hastalığı olan Bradford Smith’in beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanabilmesine imkan tanıdı.

İletişim Yetisi Felçli Hastalar İçin Geri Kazanıldı

ALS hastalığı nedeniyle konuşma yetisini kaybeden Smith, Neuralink’in geliştirdiği beyin çipi sayesinde sesinin sentetik bir versiyonunu oluşturarak iletişim kurabiliyor. Bu sayede, Smith’in eski ses kaydına dayanılarak yapay zeka kullanılarak iletişim becerileri bir dereceye kadar geri kazanıldı.

ALS hastası Smith, beyin implantını günlük yaşamında nasıl kullandığını gösteren bir video yayınladı. Video, Neuralink aracılığıyla düzenlenen ilk beyin-bilgisayar arayüzü videosu oldu.

Smith, videoda çip sayesinde bilgisayar imlecini kontrol ettiğini ve motor korteksindeki çipin beyin sinyallerini yorumlayarak hareket ettirdiğini açıklıyor. İlk başta elini kullanarak denemeler yapan Smith, daha sonra dilini ve çenesini kullanmanın daha etkili olduğunu fark etti.

Neuralink ekibinin ziyareti sırasında Elon Musk, Smith’i arayarak çipin ailesi için önemli bir yenilik olduğunu dile getirdi. Smith, çip sayesinde çocuklarıyla video oyunları oynayabildiğini ve yaşadığı bu deneyimin kendisi için büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Related Posts

Apple uzun yıllardır sürdürdüğü geleneği değiştirebilir

Apple’ın uzun bir süredir sürdürdüğü gelenek bu yıl değişebilir. Buna göre iPhone’lar farklı zamanlarda tanıtılabilir.

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

Samsung’un One UI 7 güncellemesi pil tüketimini artırabilir: Bu bir sorun değil

Samsung’un yeni yazılım güncellemesi One UI 7’yi yükleyen Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 kullanıcıları, cihazlarının normalden daha hızlı şarj tükettiğinden şikayetçi durumdalar. Bazı kullanıcılar, günlük kullanımda bile cihazlarını birkaç kez …

Microsoft: Windows 11 24H2 sürümü herkes için indirilebilir

Microsoft, Windows 11 24H2 sürümünü geçen yılın Ekim ayında yayınladı. Windows 11 2024 güncelleştirmesi, Dosya Gezgini’nde yeni özellikler, Telefon Bağlantısı ve Güç Ayarları arayüzüyle güncellenmiş Başlat menüsü, görüntülü görüşmeye yönelik …

Gücünü toryumdan alan reaktör: Çin, sessizce yeni enerji çağına mı giriyor?

Gobi Çölü’nde yer alan deneysel reaktör, klasik nükleer yakıtların dışında toryum ve erimiş tuzla çalışıyor. Bu teknoloji, hem kesintisiz enerji üretimi hem de nükleer güvenlik açısından dikkat çekici sonuçlar vadediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir