Windows 11 gaza bastı, Windows 10’un “ensesine yapıştı”

Yeni bir ayın başlamasıyla beraber, Statcounter işletim sistemleri hakkında yeni verilerini yayınladı. Görünüşe bakılırsa Windows 10 kullanıcıları, işletim sisteminin resmi destek süresinin sona ermesine altı ay kala hızla bu platformu terk etmeye başladı.

Microsoft’un, 30 dolar karşılığında bir yıl daha genişletilmiş güvenlik güncellemeleri sunmasına rağmen, Windows 10’un pazar payındaki düşüş göz ardı edilemeyecek bir seviyede.

Mart 2025 verilerine göre, Windows 11, son üç yılın en büyük kullanıcı artışını yaşayarak dünya genelindeki Windows PC’lerin %42,66’sında kullanılır hale geldi. Bu artış, yalnızca bir ay içinde 4,53 puanlık yükselişe işaret ediyor ve işletim sisteminin rekor seviyeye ulaşmasını sağlıyor. Buna karşılık, Windows 10’un kullanıcı kitlesinde ciddi bir düşüş yaşandı. 4,43 puanlık bir kayıp ile Windows 10 şu anda %54,23 pazar payına sahip. Bu durum, yıllık bazda Windows 11’in 15,98 puanlık artışı ve Windows 10’un 14,84 puanlık düşüşü ile daha da netleşiyor.

Windows 11’in önündeki engeller

Windows 11’in kazandığı ivme dikkat çekici olsa da, Microsoft’un Windows 10 kullanıcılarını yeni işletim sistemine tamamen çekmesi için hala uzun bir yolu olduğu ortada. Kullanıcıların bir kısmı zaman içerisinde doğal bir geçiş yapacak olsa da, önemli bir kitle çeşitli sebeplerden dolayı Windows 10’da kalmayı tercih ediyor.

Bazı kullanıcılar, donanımlarının Microsoft’un Windows 11 gerekliliklerini karşılamaması nedeniyle güncelleme yapamıyor. Diğer kullanıcılar ise Windows 11’in tartışmalı tasarım değişiklikleri ve yeni özelliklerinden dolayı geçiş konusunda temkinli davranıyor. Bu faktörler, Windows 10’un pazar payındaki düşüşün daha yavaş olmasına neden olabilir.

Microsoft, Windows 10’un resmi destek süresinin sona ermesinin ardından genişletilmiş güvenlik güncellemeleri sunarak ilk defa sıradan tüketicilere bu hizmeti sağlamayı planlıyor. Daha önce sadece ticari kullanıcılar için sunulan bu program, Windows 10’un uzun bir süre daha varlığını korumasının sebeplerinden biri olabilir. Şu an itibarıyla, Microsoft’un bu hizmeti yalnızca bir yıl boyunca sunmayı planladığını belirtmekte fayda var.

Diğer Windows sürümlerinde durum ne?

Windows 10 ve 11 arasındaki yarış devam ederken, diğer Windows sürümleri pazar paylarında göreceli olarak fazla bir değişiklik olmadan varlıklarını sürdürüyor. Statcounter verilerine göre, Windows 7 %2,22 (-0,08 puan) payla halen küçük bir kullanıcı kitlesine sahip. Windows XP %0,33 (+0,04 puan) ve Windows 8.1 %0,28 (-0,02 puan) ile tabloda yer almaya devam ediyor.

Related Posts

iOS 26 çıplaklık algıladığında kamerayı kapatacak

Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 26, FaceTime kullanıcılarını doğrudan etkileyen yeni bir güvenlik özelliğiyle geliyor. Geliştirici betasında keşfedilen bu özelliğe göre, lamerada çıplaklık algılanması halinde hem görüntüyü hem de sesi otomatik olarak durduruyor.

Yeni İtalyan ‘beygiri’ tanıtıldı: Fiziksel tuşlar geri döndü, kabin tasarımında devrim gibi yenilik

Ferrari, Roma’nın emekliliğinin ardından sahneye çıkardığı yeni modeli Amalfi ile gücünü ve tasarım vizyonunu bir üst seviyeye taşıyor. Güçlendirilmiş V8 motoru ve baştan aşağı yenilenen iç mekanıyla Amalfi, markanın yeni nesil süper otomobillerine göz kırpıyor.

Çin’e yasadışı veri transferi nedeniyle DeepSeek’in yasaklanması isteniyor

Almanya, kullanıcı verilerinin Çin’e yasa dışı bir şekilde aktarılmasını iddia ederek Apple ve Google’dan DeepSeek uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Resmi talep iletildi.

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Eski popülerliğini yitirse de Palworld için Türkçe dil desteği geliyor

Pokemon’a benzerliği ile dikkat çeken ve çok kısa süre içinde milyonlarca aktif oyuncuya seslenen Palworld için yeni desteklenen diller geliyor. Bunlardan biri de Türkçe oluyor.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.