Yaşamın izleri… Mars’taki en büyük karbon molekülleri bulundu

Mars Yüzeyinde Bulunan En Büyük Karbon Molekülleri Keşfedildi

Mars yüzeyinden alınan örnekler, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CNRS) analitik kimyager Caroline Freissinet liderliğindeki uluslararası bir ekip tarafından doğrulandı. Bu keşif, Curiosity’nin Mars yüzeyinde organik molekülleri tespit etme becerisini kanıtlıyor.

Curiosity’nin amacı, Mars’ın geçmişte yaşamı destekleyip desteklemediğini belirlemek. Gale kraterindeki tortul kayaların incelenmesi, klorlu ve kükürt içeren organik bileşiklerin yanı sıra nitratların varlığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, “Cumberland” adlı bir çamurtaşı birikintisinden alınan mineral örneklerini analiz etmek için kimyasal bir artırıcı kullandı. Örnekler, gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi yöntemiyle yaklaşık 850°C’ye kadar ısıtıldı.

Yapılan analiz sonucunda, Mars’ta daha önce görülmeyen en uzun karbon zincirleri olan dekan (C10H22), undekan (C11H24) ve dodekan (C12H26) gibi doymuş hidrokarbon zincirlerinin yanı sıra benzoik asit gibi diğer organik bileşiklerin de bulunduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, Mars benzeri koşullar altında, benzoik asit gibi organik bileşiklerden bu karbon zincirlerinin nasıl üretilebileceğini göstermek için çeşitli laboratuvar deneyleri gerçekleştirdi. Ancak, bu bileşiklerin abiyotik süreçlerle oluşabileceği gibi, daha karmaşık organik maddelerin bozunması sonucu da oluşmuş olabileceği ihtimali göz ardı edilmiyor.

Araştırmacılar, bu tür organik bileşiklerin Dünya’da da mevcut olabileceğini ve biyokimyasal süreçlerin evrensel ürünleri olabileceğini belirtiyor. Ancak, bileşiklerin gerçekten biyolojik kökenli olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Related Posts

iOS 26 çıplaklık algıladığında kamerayı kapatacak

Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 26, FaceTime kullanıcılarını doğrudan etkileyen yeni bir güvenlik özelliğiyle geliyor. Geliştirici betasında keşfedilen bu özelliğe göre, lamerada çıplaklık algılanması halinde hem görüntüyü hem de sesi otomatik olarak durduruyor.

Yeni İtalyan ‘beygiri’ tanıtıldı: Fiziksel tuşlar geri döndü, kabin tasarımında devrim gibi yenilik

Ferrari, Roma’nın emekliliğinin ardından sahneye çıkardığı yeni modeli Amalfi ile gücünü ve tasarım vizyonunu bir üst seviyeye taşıyor. Güçlendirilmiş V8 motoru ve baştan aşağı yenilenen iç mekanıyla Amalfi, markanın yeni nesil süper otomobillerine göz kırpıyor.

Çin’e yasadışı veri transferi nedeniyle DeepSeek’in yasaklanması isteniyor

Almanya, kullanıcı verilerinin Çin’e yasa dışı bir şekilde aktarılmasını iddia ederek Apple ve Google’dan DeepSeek uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Resmi talep iletildi.

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Eski popülerliğini yitirse de Palworld için Türkçe dil desteği geliyor

Pokemon’a benzerliği ile dikkat çeken ve çok kısa süre içinde milyonlarca aktif oyuncuya seslenen Palworld için yeni desteklenen diller geliyor. Bunlardan biri de Türkçe oluyor.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.